Rólunk

A Budapest Transzferről

A Budapest Transzfer  a Petőfi Irodalmi Múzeum (PIM) nemzetközi irodalmi és társművészeti fesztiválja , amely minden ősszel egy aktuális, fontos téma, művészeti ág vagy tudományterület és az irodalom – elsősorban a kortárs irodalom - kapcsolatát veszi górcső alá, mutatja be minél sokoldalúbban egy hosszú hétvégén változatos programokkal.

A Transzfer közérthető módon nyújt betekintést az irodalom jelenébe, élményszerűen népszerűsíti az olvasást, találkozási lehetőséget kínál ismert és elismert szerzőkkel és az irodalmat összefüggéseiben, más művészeti ágakkal való kapcsolódási pontjait feltárva teszi központi témájává. Partnereinkkel együttműködve a koncerttől városi sétáig és kincskereső játékig sokféle programmal várjuk az érdeklődőket.
2015-ben, a gasztroforradalmat élő Budapesten egy a szívünkhöz és a hasunkhoz is közel álló témát választottunk, a gasztronómia és az irodalom kapcsolódási pontjait kerestük.
2006 óta 90 magyar és majd 50 külföldi vendég szerepelt a Budapest Transzfer rendezvényein.
Partnereink voltak többek között: Indiai Nagykövetség, Szerb Nagykövetség, British Council, Cseh Centrum, Francia Intézet Budapest, Goethe Intézet Budapest, Lengyel Intézet Budapest, Osztrák Kulturális Fórum, Szlovák Intézet Budapest, Pro Helvetia Alapítvány, a berlini Literaturwerkstatt, Jelenkor irodalmi folyóirat, Ráday Könyvesház, Magyar Szak- és Szépirodalmi Szerzők és Kiadók Reprográfiai Egyesülete, Katona József Színház, FUGA Budapesti Építészeti Központ, HOSSZÚLÉPÉS. JÁRUNK?, PLACCC Fesztivál, ROMBUSZ Terasz, Némafilmzene.
A Transzfer támogatták: NKA, Oktatási és Kulturális Minisztérium, Ungarischer Akzent, Nemzetközi Visegrádi Alap, Young and Rubicam reklámügynökség, Shalimar Étterem, Károlyi Étterem, Match üzletlánc.
Médiatámogatóink voltak: litera.hu, Pesti Est, Origo, Rádió Café, Exit, Pesti Műsor, Multireklám, Europlakát.
A 2015-ös Budapest Transzfer megvalósulását támogatja a Nemzetközi Visegrádi Alap, a Nemzeti Kulturális Alap, az Osztrák Kulturális Fórum, a Cervantaes Intézet, az Olasz Kulturális Intézet, a Szlovák Kulturális Intézet, a Cseh Centrum és a Lengyel Intézet. Partnereink lesznek többek között a Hadik Kávéház, a Mesemúzeum, a Hosszúlépés. Járunk?, a Heti Betevő, a NémaFilmZene, a Cellux Műhely és a Toldi Mozi.