09.28. csütörtök

17:00 Időugrás / Megnyitó

Megnyitó Galántai Zoltán tudománytörténésszel
Vajon kiszámolható, hány éven, évtizeden vagy akár évszázadon keresztül találnak majd olvasóra a napjainkban születő irodalmi művek? Kiből lesz „halhatatlan” szerző és kit fognak elfelejteni? Hogyan alakul az irodalmi kánon és mivel foglalkozik majd az irodalomtörténet? Ilyen izgalmas kérdéseket feszegetve indítjuk a fesztivált. Koccintsunk a jövőre!
Helyszín: PIM

/

17:30 Visegrádi jövőkép ’89 / kerekasztal-beszélgetés

Milyen volt a rendszerváltást megelőzően az a jövőkép, amely a közép-európai értelmiségieket összekötötte, s mi volt közös gondolkodásuk jelentősége országaink további sorsa szempontjából? Hogyan változott négy meghatározó közép-európai értelmiségi jövőképe az elmúlt évtizedekben? Mi vár a régióra, a kultúrára, az irodalomra az elkövetkező években, mi lehet az értelmiség szerepe a jövőben és a jövő alakításában?

Résztvevők: Péter Hunčik író, pszichológus (SK); KeményIstván író, költő; Rafał Wiśniewski diplomata, Közép-Európa-kutató (PL); Michael Žantovský író, pszichológus (CZ)
Moderátor: Prőhle Gergely volt diplomata, a Petőfi Irodalmi Múzeum főigazgatója
Helyszín: PIM

/

19:00 UTÓPIA 501 / fesztiválindító felolvasás hazai és visegrádi szerzőkkel

Ötszáz évvel ezelőtt jelent meg Morus Tamás műve, az Utópia. Az eltelt fél évezred során Jókaitól Huxley-ig számtalan szerző képzelte el és írta meg népek, országok, földrészek, az emberiség vagy éppen az univerzum jövőjét. Az Utópia 501 egyfajta közép-európai helyzetjelentés. Ismert és fiatal, hazai és „visegrádi” írókat kértünk fel arra, hogy fantáziájukat szabadjára engedve írják meg, milyennek képzelik a jövőt.

Résztvevők: Bartók Imre, Berta Ádám, Dragomán György, Pavla Horakova (CZ), Silvester Lavrík (SK), Nemes Z. Márió, Potozky László, Térey János, Marianna Serocka (PL), Spiró György, Ondřej Štindl (CZ), Ziemowit Szczerek (PL)
Moderátor: Szegő János
Helyszín: PIM

/

21:00 Meteo (1989, Monory M. András) / filmvetítés és beszélgetés

Mozi és beszélgetés Felhőcske, Verő és Berlioz egy kihalt gyárnegyedben él egy meg nem nevezett város peremén, de most menniük kell. Ez a különös kelet-európai sci-fi, Monory-Mész András kiemelkedő alkotása „ ...kultúrtörténeti tájékozódási ponttá vált, hisz a kor elemeiből építkezik, mégis posztmodern jellegű, apokaliptikus víziót hoz létre.  Egy sajátos városfilm, aminek színterei szimbolikus hármasságba rendeződnek, átölelve a kor érzés-lehetőségeit.” (Keller Mirella, Filmtekercs.hu)

Résztvevők: Monory-Mész András rendező, Kárpáti György filmkritikus
Helyszín: PIM

/

21:00 LuchaLibro / nyíltszíni billentyűzetpárbaj

Szabadfogású irodalmi „birkózás” A Lucha libre a pankráció, a színre vitt birkózás mexikói válfaja, professzionális, maszkos versenyzők erősen stilizált küzdelme, sport, szórakozás és nem utolsósorban színház. A látványsportból egy betű és az állandó harci kellékek részleges megváltoztatásával született a Lucha Libro, amelyben írók „párbajoznak” a ringként funkcionáló színpadon in flagranti, s különböző feladatokra válaszul születő szövegeiket élőben kivetítve követheti a közönség. Semmi erőszak, csupa izgalom, show, buli, irodalom, álarc mögé rejtett írói identitások.

Konferanszié: Bezsenyi Tamás kriminológus, kriminalista, a Tilos Rádió műsorvezetője
Zsűri: Artner Szilvia Sisso, közíró; Prőhle Gergely, a Petőfi Irodalmi Múzeum főigazgatója; Valuska László újságíró, szerkesztő
Résztvevők: szerzők álarcban, álnéven
Helyszín: Katona / K:antin

>> 09.29. péntek >> 09.30 szombat >> 10.01. vasárnap >>