Program

Budapest TRANSZFER IX. /// JÖVŐ-IDŐ /// 2017.09.28.-10.01.

Az egyszerre titokzatos, félelmetes és reménnyel teli jövő lesz az idei Budapest Transzfer témája. A Petőfi Irodalmi Múzeum nemzetközi fesztiválján írók mellett jövőkutató, politológus, filmrendező, média- és képzőművész is vall arról, milyennek képzeli a jövőt.

A részletes programért kattints / Online programfüzet innen letölthető

A szeptember 28. és október 1. között szervezett Budapest Transzfer Nemzetközi Irodalmi és Társművészeti Fesztivál körbejárja az utópiák és disztópiák hagyományát, vendégül látja a műfaj ismert szerzőit, elkalauzol a tudomány világába, fiatal médiaművészek munkái a művészet és technológia találkozásának lehetőségeit mutatják be. Szakértők, szerkesztők, irodalmárok beszélgetnek arról, hogy mit és hogyan olvasnak majd a közeli és távoli jövőben, meghívott szerzők politológussal elemzik a tudományos-fantasztikus művek világrendjeit. Lesz „Lem slam” és Magyarországon először szabadfogású írópárbaj – természetesen barátságos körmérkőzéseken.
A gyerekek videojátékot készíthetnek és Mikrobi-workshop várja őket, az Időfutár városi játékaiban pedig családok és gyerekcsapatok mérhetik össze ügyességüket. A városi séták bejárják a „jövő Budapestjét”: vagyis a megvalósult és meghiúsult elképzelések helyszíneit a városban.

A Budapest Transzfer kiemelt figyelmet fordít a visegrádi régióra. A cseh, lengyel és szlovák szerzők és szakértő vendégek meghívásán, bemutatásán túl a nyitóbeszélgetés középpontjában az áll, milyen volt a rendszerváltást megelőzően az a közös jövőkép, amely összekötötte a közép-európai értelmiségieket, s volt-e ennek a közös gondolkodásnak bármiféle relevanciája a későbbi fejlemények szempontjából. . Fiatal írók, szerkesztők, kultúraszervezők beszélgetnek arról, hogy milyen irodalmi trendeket, kapcsolódási pontokat látnak a térségben.
A Petőfi Irodalmi Múzeum 2006 óta rendezi meg a Budapest Transzfert, amely egy-egy érdekes, aktuális téma, művészeti ág vagy tudományterület és az irodalom – elsősorban a kortárs irodalom – kapcsolatát járja körül változatos programokkal, külföldi és hazai írók, művészek, szakértők és tudósok részvételével. A felolvasások, dedikálások, beszélgetések mellett koncerttől a városi sétáig és gyerekeknek szóló műhelyfoglalkozásokig, kincskereső játékig sokféle programmal várjuk az érdeklődőket. 2006 óta több mint 120 magyar és 60 külföldi vendég szerepelt a fesztivál programjain.

A Budapest Transzfer facebook oldala

A Budapest Transzfer támogatói: Nemzeti Kulturális Alap, Budapest Főváros, Visegrád Fund