Archív / 2015

Program_2015

Letölthető programfüzet itt>...

Ahol nem szerepel ár, azok a programok ingyenesek, ill. a főzéseknél az elfogyasztott ételnek lesz egy meghatározott költsége, amelyből befolyt bevételt mindig a Heti betevőnek ajánljuk fel.

Minden beszélgetésnél tolmácsolást biztosítunk, a részletek az egyes programoknál olvashatók.

Október 15. csütörtök

17h Konyha-nyelv. Irodalom és gasztronómia / Fesztiválnyitó / PIM
Csorba Csilla, a PIM főigazgatója és Ugron Zsolna, író
/
17.30 „Hasadnak rendületlenül...” gasztroirodalom és „magas irodalom” / PIM
Résztvevők: György Péter, Tarján Tamás, Takács Ferenc
Moderátor: Nagy Gabriella

A gasztronómia a kultúra és az étel közötti összefüggés tudománya vagy művészete – meg minden más, ami az evéshez tartozik. Az étel és az evéshez tartozó minden más pedig korra, műfajra, földrészre való tekintet nélkül makacsul visszatérő téma a szépirodalomban. Feltesszük az idei Budapest Transzfer nagy kérdését, létezik-e, és ha igen, mi az a gasztroirodalom? Vigyázat, csípős vita várható!
/
19.30 Végy tíz deka irodalmat! Magyar írók kézzel írott receptjei - árverés / PIM
Vezeti: Karafiáth Orsolya

Első irodalmi receptárverés! Kérjük, tegyék meg tétjeiket, licitáljanak! Kalapács alatt kortárs íróink kézzel írott receptjei, konyhatitkok és történetek. Az árverésből befolyt összeggel a Heti betevőt támogatjuk, akik hétről hétre a Klauzál téren osztanak ételt a rászorulóknak.

Receptíróink: Bodor Ádám, Both Gabi, Darvasi László, Dragomán György, Egressy Zoltán, Esterházy Péter, Grecsó Krisztián, Lackfi János, Nádas Péter, Németh Gábor, Parti Nagy Lajos, Péterfy Gergely, Spiró György, Szabó T. Anna, Tompa Andrea, Tóth Krisztina, Ugron Zsolna, Várady Szabolcs, Varró Dániel, Závada Pál
/
21h TRANSZFER MOZI/ PIM
Gulyáságyú (AT-CZ-SK) dokumentumfilm eredeti nyelven, angol felirattal, 88’, 2009, rendező: Péter Kerekeš (SK)

A számos díjat nyert film rendkívüli érzékenységgel szövi egybe különböző európai hadtesteknél szolgált katonai szakácsok portréját. A megszólalók emlékein keresztül nyerünk érzékletes betekintést a frontvonalak mögé, a történelem olyan dimenziója tárul fel előttünk, amelyről sem a tankönyvek sem az archívumok nem beszélnek. Megrázó film századunkról – finom humorral – egy merőben szokatlan gasztro-nézőpontból.
/
21.30 Nyitóvacsora / KönyvBár

A KönyvBárban minden héten megfőznek egy könyvet. Érezte valaha egy jó írás olvasása közben a megírt ételek zamatát a szájában? Szerette volna megkóstolni Harry Potter sütőtökös derelyéjét vagy a vajsört? Elképzelte már, hogy mit ehetett Micimackó vagy Malacka, és kíváncsi rá, hogy milyen étel lehetne a Tüskevár, az Állatfarm?

A Budapest Transzfer nyitóvacsorája igazi meglepetés a könyv- és betűfalóknak. Jegyek korlátozott számban. (7000 Ft/fő)

///

Október 16. péntek

16h Gasztroszájensz, avagy, amit mindig tudni akartunk, de nem volt kitől megkérd ezni - Gasztroszemiotika és gasztrofilozófia/ PIM
Részvevők: Krisztián Benyovszky (SK), Forgács Attila, Kapitány Gábor
A beszélgetést vezeti: Bedecs László

Enni és inni kell, de amit elfogyasztunk az társadalmilag, vallásilag és kulturálisan meghatározott jelentések hordozója is. Ezért jelekként tekinthetünk mindarra, amit megeszünk és megiszunk, és ugyanez érvényes az elkészítés, a tálalás és az étkezés műveleteire is. A beszélgetés azt járja körbe, miféle önmagán túlmutató jelentést hordozhat egy étel és a hozzá kapcsolódó rítus-rend, illetve hogy hogyan használják ezeket a jelentéseket az étkezésekről beszélő művek.
/
16.30 Főző írók – Péterfy Gergely hétnyelvenbeszélő marhapörköltje/ PIM

Nem csak elméletben, gyakorlatban is összekapcsoljuk az irodalmat a gasztronómiával, az írót a bográccsal és várjuk az éhes olvasót. A meleg egytálételek a PIM udvarán készülnek, vegyék és egyék! A bevételt a Heti betevőnek adjuk. Szabadtéri program, rossz idő esetén a Károlyi Étteremben.
/
18h Irodalmi szakácskönyvek/ PIM
Résztvevők: Fehér Béla, Segal Viktor, Szederkényi Olga. Moderátor: Szegő János

Dumas Konyhaszótárát ismerjük, de szeretett-e főzni Jókai, Mikszáth vagy Krúdy? Gyűjtötték-e maguk is a recepteket? A beszélgetés során szó esik klasszikus receptgyűjteményekről: Lénárd Sándor Római konyhájáról, Magyar Elek Ínyesmester receptjeiről vagy Ignotus Emma asszonyként írott jótanácsairól, Polcz Alaine szakácskönyveiről éppúgy, mint mai szerzők – Cserna-Szabó András és Darida Benedek, Fehér Béla, Váncsa István, – köteteiről. Mitől irodalmiak ezek a szakácskönyvek? Lehet-e csak olvasni őket, szabad-e csak főzni belőlük? Ezekre a kérdésekre keressük a válaszokat, miközben beleássuk magunkat a szép-recept-irodalomba.
/
20h KOMAtál kóstoló /PIM
Résztvevők: Robert Maklowicz (PL), Viktor Faktor (CZ), Erik Šimšík (SK)
Moderátor: Horváth Csaba

Miben különböznek a közép-kelet-európai konyhák? Mi a különbség a hasonló alapanyagokból készített, de minden nyelven más néven nevezett hagyományos ételek között és milyen ezeknek a nagy kedvenceknek az irodalmi karrierje, avagy hogyan jelenik meg a közép-kelet-európai irodalmakban a főzés és az étkezés? Hogyan alakultak a nemzeti gasztronómiai identitások sokszor átrajzolt határaink között és mit tanultunk, csentünk egymástól a szomszédokkal? Miért szeretjük ma egymás konyháját és vajon egyforma-e a hamburger Prágában és Krakkóban? Ezeket a kérdéseket olyan szerzőkkel járjuk körül, akik a regionális gasztronómia avatott ismerői.

V4 falatkákkal indítunk.
A pálinka, a Żubrówka, a Becherovka és a Slivovice rajongóinak egyaránt ajánljuk ezt a beszélgetést, amelyhez egy kis regionális (étel)kóstolóval is szolgálunk.
/
20h TRANSZFER MOZI/ Toldi Mozi
Gemma Bovery (FR) romantikus komédia, francia és angol nyelven, magyar felirattal, (99’), 2015, rendező: Anne Fontaine, főszereplők: Fabrice Luchini, Gemma Arterton

Az idilli normandiai falu békés életét felkavarja a nagyvilági Gemma Bovery és férjének érkezése. A különös szépségű nő már pusztán megjelenésével is felhívja magára a helyi pékséget vezető Martin figyelmét, a középkorú férfi érdeklődése pedig lassan rajongássá válik, ahogy egyre több hasonlóságot fedez fel az asszony és Flaubert regényalakja, Bovaryné között...

Trailer
Kísérőfilm: Maradék (FR-HU) animációs rövidfilm, angol nyelven, magyar felirattal, (14’), 2015, rendező: Bánóczki Tibor, Szabó Sarolta
Jegyár: 1000 Ft
/
21h Kocsmatúra – Ne csak együnk, igyunk is! Koccintson velünk kedves íróink törzshelyén!/
Találkozó: Batthyány tér, a Szent Anna templom előtt

Kocsmatúránk Budára vezet: megidézzük Petri Györgyöt, Tandori Dezsőt, Bereményi Gézát és másokat, s szövegeik segítségével nézünk a pohár fenekére. Csak 18 éven felülieknek és az irodalom rendszeres fogyasztóinak ajánlott program! A túrát Krusovszky Dénes és Urfi Péter vezeti. A részvételi díj tartalmazza a fogyasztást. 1500 Ft

///

Október 17. szombat

Ízlések és pofonok - Séta a Budapest Transzfer Fesztiválon
Időpontok: 11 és 15 óra
Mindenki szeret a városról a saját szájíze szerint beszélni, és nincs ez másképp az írókkal, költőkkel sem. Sétánkon legendás törzshelyek és kocsmák nyomába eredünk, felidézzük az ott-történteket, és ha csak lehetőségünk adódik rá, igyekszünk konyhatitkokat ellesni az irodalom nagyjaitól.
Találkozópont: a Petőfi Irodalmi Múzeum előtt
Időtartam: kb. 2 óra / Jegyár: 1500 Ft
Jelentkezés és jegyvásárlás
/
11h Paradicsomleves betűtésztával, azaz etetős versek a menzáról / Mesemúzeum

Előadják: Kemény Rozi és Szalay Heni (ének), Mayer Lili (citera), Mayer Zita (klarinét, furulyák), Pelva Gábor (hegedű), Bodacz Péter (mandolin, gitár), Lukács László (ukulele, gitár), Heppes Miklós (basszusgitár), Mózes Zoltán (cahon, kanna, mosódeszka)
A Kompánia Színházi Társulat Lackfi János: Paradicsomleves betűtésztával című verseskötetét zenésítette meg.

Ki emlékszik az ovisteára? Hát a tojáslevesre? És a paradicsomos káposztára? Meg a tejbegríz-összekavarásra? És a mackósajt-pucolásra? Meg a kakaóscsiga-szétgöngyölésre? Meg a szilvásgombóc-magköpködésre? A betűtészta-kirakósozásra? Ki ne emlékezne a legjobb ovis mulatságokra! Kis és nagy ovisok, örökovisok, ide, ide!

3-99 éves korig, 400/600 Ft
/
11h Hol a Kávéház ma?/ Hadik Kávéház
Résztvevők: Klaudia Blasl (A), Péter Judit, Saly Noémi
A beszélgetést vezeti: Wilhelm Droste

A régi kávéházakban úgy keringtek a vendégek, mint különböző fűszerek a jó ételben. Elfért a sok ellentét is, sőt, ettől csak izgalmasabb lett ez a világ. Egy vidám köztársaság, amely helyet és táptalajt adott vitának, barátságnak, szerelemnek, üzletnek, játéknak és nem utolsó sorban a művészetnek, az irodalomnak. Milyenek voltak ezek a kávéházak és hol találjuk, ha megtalálhatjuk, ezt a pezsgő intellektuális világot ma? Erről beszélgetnek a résztvevők, akik közelről ismerik a régi és mai kávéházi világot.
/
16h Evés, ivás, főzés a kortárs irodalomban - felolvasás főzéssel és fényfestéssel/ PIM

Konyhafőnök: Szegő János
Felolvasnak: Bajtai András, Bíró Zsófia, Klaudia Blasl (AT), Mark Crick (GB), Csobánka Zsuzsa, Darvasi László, Yan Ge (CN), Horváth Viktor, Karafiáth Orsolya, Kőrösi Zoltán, Silvester Lavrík (SK), Parti Nagy Lajos, Erik Šimšík (SK), Tallér Edina, Vécsei Rita Andrea és a PIM Visegrádi Írói Rezidens Programjának résztvevői: Marie Iljašenko (CZ), Kuba Wojtaszczyk (PL), Norbert György (SK), Varró Dániel

Főző írók – Amíg a felolvasásokat hallgatjuk, a bográcsban elkészül a Hévíz gasztrorovat hármasfogatának – Cserna-Szabó András, Darida Benedek és Szálinger Balázs – ízletes meglepetése. Kifejezetten ajánljuk kortárs irodalom mellé. A bevételt a Heti betevőnek juttatjuk el. Vetítés: Fényszórók visual
/
18h Kétszersült–étel és irodalom/ PIM
Résztvevők: Mark Crick (GB), Bogusław Deptuła (PL)
A beszélgetést vezeti: Horváth Csaba

Az evés-ivás nem pusztán mindennapjaink része, de az egyik legalapvetőbb irodalmi toposz is. Az ételek nemcsak azt a világot határozzák meg, amiben élünk, de azt is, amit olvasunk. A lengyel történész, művészetkritikus, újságíró, Bogusław Deptuła az Irodalom és konyha című esszékötetében a világirodalom főszereplőinek asztalához és konyhájába kalauzol, míg az irodalmi hasbeszélőnek titulált angol Mark Crick, a világszerte nagy sikert aratott Kafka levesének szerzője, Homérosztól Irvine Welsh-ig a világirodalom legnagyobbjainak elképzelt konyhatitkaiba vezeti be az olvasót szellemes stílusparódiáival. Két elkötelezett étel- és irodalomrajongó izgalmas találkozásának lehetünk szem- és fültanúi.
/
20h Terítéken a család – történetek az ebédlőasztal és a gyúródeszka mellől/ PIM
Résztvevők: Yan Ge (CN), Rubin Eszter
A beszélgetést vezeti: Bödő Anita

Minden ízben megbújik egy emlék: a családi ebédek, a nagymama főztje, a gőzölgő étel illata mind édes és fájdalmas perceket idéznek. Rubin Eszter családtörténete úgy fonódik, ágazik el és ér össze, ahogy a barhesz fonatai. A fiatal, Szecsuanban született kínai írónő, Yan Ge pedig csilipaprikával ízesített lóbabpürét kínál és hozzá pikáns családi titkokat. Hogyan ágyazódnak az emlékek egy finom fogásba és egy jól megkomponált regénybe? Emlékek, ízek és irodalom lesz terítéken.
/
20h TRANSZFER MOZI/ Toldi Mozi
Sushiálmok (NL) portréfilm/dokumentumfilm, japán nyelven, magyar felirattal, 81’, 2012, rendező: David Gelb

A Sushiálmok egy olyan ember portréja, aki szakmájában nem fogad el semmilyen kompromisszumot. Egész életét a munkájának és a maximalizmusának rendelte alá és ezzel világhírű éttermet épített fel, amely a legszőrösszívűbb éttermi kritikusok elismerését is kivívta. David Gelb számtalan fesztivált megjárt, gyönyörű képekkel és Philip Glass remek zenéivel aláfestett műve nem csak egy rendkívüli ember portréját vázolja fel, de sokat elmond a japán társadalomról és kultúráról is.

Trailer
Kísérőfilm: Tiltott gyümölcs (EE) rövid dokumentumfilm, észt nyelven, angol felirattal, 25’, 2011, rendező: Anu Aun
Hogy bírja a szőlő a fagyos észt klímát? Egy szenvedélyes borász meglepő kísérlete.
Jegyár: 1000 Ft
/
21h Piafilozófia – Alexandr Guha (CZ), Pavel Maurer (CZ) / Cech-in

A vasfüggöny mögötti Csehszlovákiában elképesztő leleményességgel másolták, illetve alkották újra beszerezhető alapanyagokból a csillogó nyugati bárok koktéljait. Így született a „varázsszem”, a „lehányt postás” vagy a „köpet”. Alexandr Guha antropológusként kezdett az alkoholfogyasztási szokásokkal foglalkozni, majd a téma szerelmese lett. Előadásában minden titokra fény derül és kóstolhatunk is.

Pavel Maurer gasztronauta, a Prágai Gasztrofesztivál alapítója, aki a gasztronómia iránti szenvedélyét az űrhajósok csillagok iránti vágyakozásához hasonlítja, a cseh gasztronómiáról és annak szent tehenéről, a csodás cseh sörről tart előadást, amelyben egy Menzel klasszikus is terítékre kerül. Angol nyelven.
/
22.30 Barhesz – felolvasószínház Csákányi Eszterrel/ PIM
Rubin Eszter Barhesz című regénye alapján előadja: Csákányi Eszter

Rubin Eszter monodrámája történet a családról, zsidó életről, hazatalálásról, gasztronómiáról, szerelemről. A főszereplő, Kohav Virág szinte szerelembe esik a kelt tésztával, szívét belefőzi a húslevesbe, miközben a konyha és a családi asztal eseményein keresztül bepillantást nyerünk két család életének krónikájába a XX. század elejétől napjainkig. Az előadás előtt kóstoló a szerző által sütött barheszből.

Jegyár: 1500 Ft

///

Október 18. vasárnap

10-18 óráig Kincskereső a Hosszúlépéssel
Szeretnél belekóstolni a budapesti irodalmi életbe úgy, ahogy eddig még sosem? Szedd ízekre a várost a Hosszúlépés kétfordulós, Budapest édes és keserű élményeit megragadó kincskereső játékán! Kövesd írók és költők ízlését, majd folytasd a gasztronómiai és irodalmi kalandozást a Petőfi Irodalmi Múzeum falain belül. Nem távozik üres kézzel senki, aki a külső állomások közül mindet meglátogatja és leadja a menetlevelét a PIM-ben, de a belső helyszíneket is teljesítők között értékes ajándékokat sorsolunk ki.

Játékszabály:
A játékhoz az öt külső állomások bármelyikén szabadon lehet csatlakozni, csak fel kell venned a menetlevelet, és már indulhatsz is. A cél ezen megállók teljesítése, majd ezt követően a PIM-en belüli talányok megfejtése. Az állomásokon különböző, gasztronómia és irodalom kapcsolatát körbejáró játékos feladatok várnak, melyek teljesítését a kitöltött menetleveleddel tudod igazolni a Petőfi Irodalmi Múzeumban, ahova a játék résztvevőjeként ezen a napon díjmentesen léphetsz be. A PIM-be mindenképp érdemes betérned, mert a külső helyszínek teljesítéséért is jár egy apró ajándék, és ha már itt vagy, miért ne indulnál tovább a főnyereményért?

A PIM-en belüli állomásokat is teljesítők között három díjat sorsolunk, melyek a következők:
3. helyezett: 2 db Hosszúlépés sétajegy és a Petőfi Irodalmi Múzeum ajándékcsomagja
2. helyezett: 2 db Hosszúlépés sétajegy és a Petőfi Irodalmi Múzeum ajándékcsomagja
1. helyezett: 2 db Hosszúlépés sétajegy és egy várossal kapcsolatos könyv, illetve egy kétszemélyes vacsora a Károlyi étteremben /térkép: https://goo.gl/HwU4gb/

Az állomások, ahol becsatlakozhatsz a játékba:
(Az állomások tetszőleges sorrendben járhatóak végig, és bármelyiken lehet csatlakozni)
1062 Kodály Körönd: Matinée kávézó, Benczúr u. 2.
Kisüzem: 1077 Kis Diófa utca 2.
az Örkény Színház előtt, az Árkádok alatt: 1075 Madách Imre tér 6.
Lumen Zöldség és Közösségi Szolgáltató: 1072 Klauzál tér 14.
Sonkapult: 1075 Rumbach Sebestyén utca 7.

A játék időpontja: 2015. október 18. vasárnap 10-18 óra
A játékba 10-15 óráig van lehetőség becsatlakozni, ezt követően nem adunk ki új menetlevelet.
A PIM-en belüli helyszínekre legkorábban 12, legkésőbb 17 órakor van lehetőség belépni.
A külső helyszíneken 10-17 óráig lehet játszani.

Partnereink a kincskeresőben:
Lumen
Kisüzem
Sonkapult
Matinée kávézó
/
11h Faljuk a könyveket! – Irodalmi gyerekkonyha foglalkozás a Cellux Csoporttal / Mesemúzeum

A Cellux Gyerekkonyha ezúttal a mesék világába kalauzolja a kis kuktákat. A foglalkozáson csupa egészséges finomságot készítünk, a Mesemúzeum aktuális kiállításából ihletet nyerve. A gyerekek kedvenc meséikhez kapcsolódva a főzés örömével ismerkedhetnek meg, s az elkészülő finomságokhoz kapcsolódó receptfüzet elkészítésére is marad idő.
6-12 éves korig / jegyár: 400/600 Ft
/
11h Irodalmi brunch - Dragomán Györggyel és Szabó T. Annával/ Hadik Kávéház

Ráérünknapi reggeliebéd irodalommal az invenciózus szakács hírében álló Dragomán Györggyel és a főzésen túl a kóstolásban is jeleskedő Szabó T. Annával, akikkel Nagy Gabriella beszélget. A belépő tartalmazza a fogyasztást.
Jegyár: 2500 Ft
/
13h Heti betevő–ételosztás felolvasással–Grecsó, Háy, Kollár-Klemencz / Klauzál tér

Egyszer volt, hol nem volt… a VII. kerületi Kisüzem szakácsai elhatározták, hogy rászorulóknak főznek, így indult a Heti betevő. A PIM örömmel csatlakozik a Heti betevő csapatához: a perselyekbe összegyűlő adományokkal, a recept-kézirat árverés bevételével és a fesztiválon főző íróink egytálételeiből befolyt összeggel járulunk hozzá működésükhöz.

A fesztivál zárónapján, vasárnap rendezett ételosztáson a múzeum csapata is kiveszi a részét az önkéntes munkából, az ételre várakozóknak pedig 13 és 14 óra között Grecsó Krisztián, Háy János és Kollár-Klemencz László olvasnak fel. Süteményt, gyümölcsöt hozni ér 12 és 13 óra között a Kisüzembe! Szabadtéri program.
/
16h TRANSZFER MOZI /Toldi Mozi
Világevők (SE) dokumentumfilm, eredeti nyelven, magyar felirattal, (95’), 2015, rendező: Charlotte Landelius, Henrik Stockare, Thomas Jackson

A fine dining szubkultúra előtt hódoló Világevők félig világjáró film, félig egyfajta étel- és életigenlés. A kulináris élvezetekre fókuszáló dokumentumfilmben öt megszállott kóstolót követünk: a londoni ételkritikust, aki a világ összes három Michelin-csillagos éttermében evett már, a hongkongi bloggert, a litván modellt, a fiatal thai írót és a kemény, szókimondó stílusáról ismert amerikai ételkritikust.

A film magyar címét Jókuti Andrásnak köszönheti, aki maga is olyan életmódot él, mint a mozi hősei, járja a világ legjobb éttermeit és élményeit a Világevő című blogján teszi közzé.

Trailer
Kísérőfilm: Szalontüdő (HU) rövidfilm, (7’), 2006, rendező: Szirmai Márton, főszereplő: Anger Zsolt, Ascher Tamás
Egy letűnt kor finom darabkája találkozik két sokat látott emberrel, akik szavak nélkül is megértik egymást.
Jegyár: 1000 Ft
/
18h Utazás gasztronómiába– a Világevők filmhez kapcsolódó beszélgetés / Toldi Mozi
Résztvevők: Klaudia Blasl (AT), Pavel Maurer (CZ). Moderátor: Jókuti András (Világevő blog)

Jókuti András kisgyerekkorától a gasztronómiai felfedezéseknek él, és bár volt a Radiocafé szerkesztője és műsorvezetője, legtöbben a Goldenblog-díjas Világevő kapcsán ismerik. Túlzás nélkül állíthatjuk, hogy végigkóstolta a fél világot. A Világevők (Nincsenek véletlenek.) című dokumentumfilm kapcsán egy sokéves gasztronómiai újságírói tapasztalattal rendelkező kulináris utazóval, az osztrák Klaudia Blasllal és a Prágai Gasztrofesztivál elindítójával, az egyetlen független cseh étteremkalauz ötletgazdájával, Pavel Maurer gasztronautával beszélget.
/
21h Némafilmzene, zenés filmklub, avagy filmkoncert Darvas Kristóffal / Kisüzem
Néma-, és elnémított filmek élő zenei kísérettel. A kép adott, a hang helyben születik. A négy éve indult sorozat igazi csemege mind a film-, mind a zenerajongóknak. Középpontban a zongora és az étel/evés/gasztronómia.
A sorozat házigazdája és szervezője: Pap Dávid Tamás