Résztvevők

Résztvevők /// 2015

Bajtai András

Bajtai András költő, újságíró, 1983-ban született Szegeden. 2002 és 2008 között az ELTE Bölcsészettudományi Karának magyar nyelv és irodalom, illetve összehasonlító irodalomtudomány szakos hallgatója volt.” Bővebben: http://bajtaiandras.hu/

Bedecs László

Kritikus, tanár. 1974-ben született Budapesten. Az Eötvös Loránd Tudományegyetem magyar szakán és a Miskolci Egyetem filozófia szakán tanult. PhD-fokozatát 2005-ben szerezte meg. Kutatásának homlokterében a kortárs magyar költészet, költőtársadalom áll. Mi volt a kérdés? - Beszélgetések kortárs magyar költőkkel című kötetéről (Kijárat, 2006) így fogalmazott: „Merthogy a beszélgetések többsége mégis csak arról szól, hogy egy adott kérdésre miként fogalmazza meg önmagát egy-egy szerző, milyen önképhez ragaszkodik, mennyi biztos ebben.”

Források: http://www.litera.hu/szemely/Bedecs-Laszlo

http://szepiroktarsasaga.hu/tagjaink/Bedecs_L%C3%A1szl%C3%B3

Beszélgetések költőkkel: http://bedecs2.blogspot.hu/

Kritika megjelent írásáról: http://www.jelenkor.net/archivum/cikk/1249/nyelvem-hatara-vilagom-hatara

Benyovszky Krisztián

Irodalomtörténész, műfordító, szerkesztő, tanár. 1975-ben született. 1998-ban a nyitrai Konstantin Egyetemen végzett magyar-szlovák szakon, jelenleg itt tanít. A Partitúra című irodalomtudományi folyóirat főszerkesztője. 2001-ben jelent meg első tanulmánykötete Rácsmustra címmel a Kalligram kiadónál, azóta rendszeresen jelennek meg irodalomtudományi könyvei, amelyeknek a fókuszában a magyar irodalom áll.

Bodor Ádám Verhovina madarai című regényéről írt esszéje elolvasható itt: http://www.krater.hu/uploaded/pdf/20120928_3a5z.pdf

Források: http://adatbank.sk/lexikon/benyovszky-krisztian/

http://www.kalligram.com/?cl=autori_item&iid=323

 

 

Bíró Zsófia

Író. „Bíró Zsófia Budapesten született, és az ELTE Bölcsészkarán szerzett diplomát. Volt tanár, bárénekesnő, színikritikus, fölolvasó Radnóti Miklósnénál, pincér, kutató és kutyakozmetikus is.”

Az írónőről és Egy boldog hentes felesége című könyvéről (Libri, 2014) bővebben: http://konyves.blog.hu/2014/04/15/egy_boldog_hentes_mellozott_felesegenek_panaszai

 

 

Bödőcs Tibor

Humorista. 1982-ben született Zalaegerszegen. Fellépett a Dumaszínházban, a Rádiókabaréban és a Showder Klubban. Jelenleg önálló, Az élet értelme és kertészeti tippek című műsorával lép fel. 2010-ben megkapta a Karinthy gyűrűt.

Forrás: https://hu.wikipedia.org/wiki/B%C3%B6d%C5%91cs_Tibor

 

 

Klaudia Blasl (A)

Író, újságíró. Stájerországban született, jelenleg Grazban él. Gasztronómiai újságíróként végigkóstolta Európát, éveket töltött Olaszországban, míg végül a kriminél kötött ki. A kétféle, látszólag nagyon különböző témát vegyíti Miederhosenmord (Emons Verlag, Köln, 2014) című könyvében. Az írónő szerint egy izgalmas könyvhöz nem elég egy hulla, hanem az egész atmoszféra, hely, szokások is szükségesek. Ezek pedig leginkább az evésen és iváson keresztül mutathatóak be.

A könyv honlapja, amelyen a szöveg részletei mellett recepteket is találunk: http://www.damischtal.at/

Klaudia Blasl honlapja: http://hirntexte.at/

 

 

Cellux Csoport

"A Cellux Csoport egy 2006 óta működő tervező és alkotó közösség. Tagjaink között van designer, képzőművész, pszichológus, meseterapeuta, pedagógus, szociológus és kertész is, ezen látásmódok sajátos keveréke közös munkánk alapja. Zászlónkra kezdetektől fogva az értékteremtést, a tudásmegosztást és a közösségépítést tűztük.”

Bővebben: http://www.celluxcsoport.hu/#/index

 

 

Csákányi Eszter

Színésznő. A Nemzeti Színház Stúdiójának növendéke volt. A kaposvári Csiky Gergely Színház után játszott a Katona József Színházban és a Krétakör Színházban. A színház mellett filmekben is láthatjuk. Kitűnő alakításaiért egyebek mellett 1982-ben Jászai Mari-díjjal és 2006-ban Kossuth-díjjal jutalmazták.

Forrás: http://www.port.hu/csakanyi_eszter/pls/w/person.person?i_pers_id=2900

http://www.csakanyieszter.hu/hu/elsok.html

 

 

Mark Crick (UK)

Író, fényképész. A Warwick Egyetemen és a Londoni Egyetemen tanult irodalmat. Az író gyermekkori betegségére vezeti vissza főzés és olvasás iránti szenvedélyét. A két területet Kafka levese (Kafka's Soup, Harcourt, 2005) című könyvében ötvözte. A könyv 14 receptet tartalmaz, amelyeket egy-egy híres író stílusában fogalmazott meg. Az író fényképeivel maga illusztrálta a könyvet. Londonban él.

Mark Crick honlapja: http://www.markcrick.com/

 

 

Cserna-Szabó András

Író, újságíró. 1974-ben született Szentesen. 1997 óta rendszeresen publikál heti és napilapokban, valamint irodalmi és gasztronómiai lapokban. 1998-ban jelent meg első könyve (Fél négy, Magvető). Esszék, novellák mellett forgatókönyveket is ír színházi és televíziós produkciókhoz. Író- és főzőtudományát többek között József Attla-díjjal (2010) és Arany Fakanál-díjjal (2006) ismerték el.

Forrás: http://szepiroktarsasaga.hu/tagjaink/Cserna_Szab%C3%B3_Andr%C3%A1s

 

 

Csobánka Zsuzsa

Író, költő. Miskolcon született 1983-ban. Az ELTE-n magyartanári, a Színművészetin drámapedagógus diplomát szerzett, 2010-től az ELTE Neveléselmélet Doktori Programjának hallgatója, fő kutatási területe a kortárs irodalom tanítása magyarórán. 2005 óta rendszeresen publikál neves folyóiratokban verset, novellát és kritikát egyaránt.” Bővebben: http://csobankazsuzsa.wordpress.com/

 

 

Darvas Kristóf

Zenész, zeneszerző. Műszaki tanulmányokat folytatott, végül mégis a zenénél kötött ki. A Krétakör Színházban zeneszerzőként, több zenei formációban (Specko Jedno, Nemes Brúderz) zenészként és énekesként működött közre. Sokszínű tehetségével nemcsak különféle zenei műfajokban mutatkozott be: a Vacka Rádió és bohócműsorok szereplőjeként gyerekműsorokban is részt vesz.

Forrás: https://hu.wikipedia.org/wiki/Darvas_Krist%C3%B3f

 

 

Darida Benedek

Író, katzenjammerológus. „1970. október 4-én születtem Szentesen, napra pontosan 400 évvel Pázmány Péter világra jötte után. Első otthonom a Baross utcában volt, nagyjából félúton az Aranykalász („Toklász”) nevű műintézmény, illetve a szentesi resti között; utóbbi vendéglátó-ipari egységben a családi legendárium szerint puszta tejfoggal haraptam szilánkká a bordázott falú vizespoharakat a vasárnapi ebédek alkalmával.” Bővebben: http://cultura.hu/szub-kultura/proszit-es-fenekig/

 

Darvasi László

Író. „1986-ban szerzett diplomát a Szegedi Juhász Gyula Tanárképző Főiskolán. 1990 és 1998 között a Pompeji szerkesztője, jelenleg a Délmagyarország és az Élet és Irodalom munkatársa.Több műve megjelent franciául, németül és hollandul.” Bővebben: http://darvasi.irolap.hu/

 

 

Boguslaw Deptula (PL)

Művészetkritikus, újságíró, aki olvasva főz, és irodalmi főzőprogramokat is vezet. 1965-ban született. A Varsói Egyetem Művészettörténet szakán végzett. 1989 óta publikál neves szakfolyóiratokban (Art & Business, Res Publica Nowa), de nem áll tőle távol a közvetlen hang sem: írt már az Elle magazinba is. 2013-ban esszékötete jelent meg Irodalom és konyha címmel. Könyvében az irodalom nagyjainak konyhájába kalauzol, kiemelt tekintettel a francia szerzőkre, hiszen ahogy mondja, a francia kultúrának olyannyira fontos része az étkezés, hogy érdemes elzarándokolni oda enni egy jót!

Lengyelül tudó olvasóinknak ajánljuk a következő interjúkat:

http://jerzyciszewski.natemat.pl/96243,boguslaw-deptula

http://wyborcza.pl/1,75475,8621400,Zrob_to_sam___ugotuj_Flauberta.html

 

 

Dragomán György

Író, műfordító. 1973-ban született Marosvásárhelyen. 1998-ban az Eötvös Loránd Tudományegyetem Bölcsészettudományi Karán, angol-filozófia szakon végzett. Publikál folyóiratokban, egyebek mellett a Népszabadságban, Jelenkorban, Élet és Irodalomban. Több könyve is megjelent már. Számos díja között szerepel a Márai Sándor-díj (2006) és a József Attila-díj (2007). Jelenleg Budapesten él és alkot, pihenésképpen főz. Honlapján írásai és aktualitások mellett recepteket is találunk.

Források: http://gyorgydragoman.com/?lang=hu

http://nol.hu/archivum/20101016-retes-848601

 

 

Wilhelm Droste

Német irodalomtörténész, író, műfordító. 1953-ban született Allendorfban. 1978-ban a Marburgi Egyetemen végzett germanisztika-történelem-politológia szakon. 1989-ben költözött Magyarországra. Jelenleg az Eötvös Loránd Tudományegyetem Germanisztikai Intézetében lektor. A magyar és a német kultúra fáradhatatlan terjesztője és közvetítője.

Forrás: https://hu.wikipedia.org/wiki/Wilhelm_Droste

Tanulmány a kávéházakról: http://bparchiv.hu/id-674-wilhelm_droste_kavehaz_az.html

 

 

Viktor Faktor (CZ)

Újságíró, fordító. 1944-ben született. 2007-ben jelent meg Tradicionális cseh konyha című könyve, amelyet többek között angolra, németre, olaszra is lefordítottak. Könyvében a cseh hétköznapok és mindennapok ízeit mutatja be receptekkel. A receptek között találunk egészen régieket is, amelyek azonban annyira kedveltek, hogy manapság is alkalmazzák őket.

Források: http://www.databazeknih.cz/autori/viktor-faktor-28462

https://www.kosmas.cz/knihy/169359/traditional-czech-cuisine/

 

 

Fehér Béla

Író, újságíró. 1949-ben született Debrecenben. Első önálló könyve, A kék autó című bűnügyi regény 1990-ben jelent meg (Szépirodalmi Könyvkiadó Kentaur könyvek). 2005-ben Prima-díjas, 2013-ban a Hévíz Irodalmi Díjat kapta meg. A konyhaművészet visszatérő téma írásaiban: 2011-ben jelent meg az Ede a levesben című szépirodalmi gasztrokötete Cserna-Szabó Andrással közösen, a Kossuthkifli (Magvető, 2012) pedig a XIX. század magyar gasztronómiájába kalauzol.

Források: http://olvassbele.com/2012/01/27/feher-bela-kossuthkifli/

https://hu.wikipedia.org/wiki/Feh%C3%A9r_B%C3%A9la

 

 

Forgács Attila

Gasztropszichológus, szociálpszichológus. 1962-ben született Debrecenben. A debreceni Kossuth Lajos Tudományegyetemen 1987-ben végzett pszichológusként. Jelenleg több magyarországi és külföldi egyetemen tanít. Érdeklődésében kiemelt helyet kap az evés, evészavarok, testképzavarok, fogyasztói szokások témaköre. Az evés lélektana című könyvében (Akadémiai Kiadó, 2013) azt vizsgálja, hogy mi áll a modern ember, a „moho sapiens” étkezési kultúrájának hátterében.

Források: http://portal.uni-corvinus.hu/index.php?id=24294&no_cache=1&tx_efcointranet_pi1[fomenu]=adatok&tx_efcointranet_pi1[cusman]=aforgac&tx_efcointranet_pi1[L]=hu

http://moly.hu/konyvek/forgacs-attila-az-eves-lelektana

 

 

Grecsó Krisztián

Író. 1976-ban születtem Szegváron, egy Csongrád megyei faluban. Apám hippi volt és a járási szavalóversenyek állandó versenyzője. Munkájára, származására nézve parasztember, ahogy minden ősöm. Édesanyám egyetlen lány, a rendszerváltás óta fizikai munkából él, a férjével szépen élnek, otthon laknak a faluban.”

Bővebben: http://www.grecso.hu/

Interjú az íróval: http://librarius.hu/2014/06/12/irokent-lenyemet-arulom-grecso-krisztian-interju/

 

 

Alexandr Guha (CZ)

Drámaíró, televíziós szerkesztő. 1984-ben született. A prágai Károly Egyetem filozófia szakán doktorált. 2010-ben jelent meg Pravé české míchačky (A legjobb cseh mixerek) című könyve, amelyben az ország alkoholfogyasztási kultúráját járja körül.

Források: http://www.aura-pont.cz/guha-alexandr-p2168.html

http://nouvelleprague.com/panellists-2014/

 

 

György Norbert (SK)

Író, műfordító. Első regénye, a Klára 2004-ben jelent meg (Nap Kiadó, Dunaszerdahely).

Benyovszky Krisztián könyvajánlója: http://www.readme.cc/hu/koenyvtippek-es-olvasok/koenyvtipp/showbooktip/1858/

Interjú: http://www.litera.hu/hirek/az_hallja_aki_akarja

 

 

György Péter

Esztéta, médiakutató, tanár. 1954-ben született Budapesten. 1979-ben az Eötvös Loránd Tudományegyetemen végzett magyar-történelem-esztétika szakon. A médiatudományok felsőoktatásba való integrálásában fontos szerepet játszott, jelenleg az Eötvös Loránd Tudományegyetem Média és Kommunikáció Tanszékén tanít. Meghívott előadóként tanított számos külföldi egyetemen. Rendszeresen publikál hazai folyóiratokban, többek között az Élet és Irodalomban és a Magyar Narancsban.

Források: http://media.elte.hu/a-tanszekrol/oktatok/gyorgy-peter/

http://artportal.hu/lexikon/muveszettorteneszek/gyorgy-peter

 

 

Háy János

„Háy János (író, költő) 1960. április elsején született Vámosmikolán. Orosz-történelem szakot végzett Szegeden, esztétikát az ELTE-n. 1989-től 2004-ig kiadói szerkesztőként dolgozott (Holnap, Pesti Szalon, Palatinus). Régésznek készült, de első ásatása során véletlenül feltárta kedvenc kutyájának maradványait. Ezt követően figyelme egyre inkább a rock-zenére irányult.”

Bővebben: http://hay.irolap.hu/

 

 

Horváth Csaba

Irodalomtörténész, tanár. 1967-ben született. Az Eötvös Loránd Tudományegyetem magyar szakán 1993-ban végzett, PhD fokozatát ugyanitt szerezte meg 2002-ben esztétika-filozófia tudományágban. A XX. századi és a kortárs magyar irodalom mellett esztétikai és irodalomelméleti kérdésekkel is foglalkozik.

Forrás: http://www.kre.hu/btk/index.php/oktatoink/531-horvath-csaba.html

 

 

Horváth Viktor

Író, műfordító. „1962-ben született Pécsett. Volt csillés, tanár, bébiszitter, 2003 és 2006 között a miskolci egyetemen folytatott PhD-tanulmányokat. 2003 óta a Pécsi Tudományegyetemen versstruktúra-elméletet, középkori és koraújkori formatörténetet tanít. Angol, német és spanyol nyelvből fordít.” Bővebben: http://konyves.blog.hu/2012/10/09/horvath_viktor_nyerte_az_europai_unio_irodalmi_dijat

 

 

Karafiáth Orsolya

Író, költő, publicista. Budapesten született. Az Eötvös Loránd Tudományegyetem magyar-észt-könyvtár szakán tanult. Rendszeresen publikál többek között az Élet és Irodalomban és a Jelenkorban. 1999-ben jelent meg első kötete a Noran kiadónál, a verseket tartalmazó Lotte Lenya titkos éneke. Azóta több verseskötete és regénye is megjelent, legutóbbi verseskötete az Él című 2015-ben.

Források: https://hu.wikipedia.org/wiki/Karafi%C3%A1th_Orsolya

http://port.hu/article/35269

http://csokoljmeg.prae.hu/

 

 

Kollár-Klemencz László

Énekes, dalszerző. 1991-ben a Budapesti Műszaki Egyetemen végzett építőmérnökként. Zenész és filmes munkákat követően a 2002-es Sziget fesztivál Kistehénjével vált ismertté. 2015-ben a Magvető Könyvkiadónál jelent meg Miért távolodnak a dolgok? - Új természetírások című novelláskötete.

Forrás: https://hu.wikipedia.org/wiki/Koll%C3%A1r-Klemencz_L%C3%A1szl%C3%B3

Grecsó Krisztián kritikája a könyvről: http://bookline.hu/product/home.action?_v=Kollar_Klemencz_Laszlo_Miert_tavolodnak_a_dolgok_Uj_termeszetirasok&id=278677&type=22

Interjú Kollár-Klemencz Lászlóval: http://librarius.hu/2014/07/13/kistehen-kollar-klemencz-laszlo-interju/

 

 

Kompánia Színházi Társulat

A társulat 2001 óta működik független színházként. A magyarországi bázisú társulat kiterjedt nemzetközi kapcsolattal rendelkezik. Előadásaikban a közép-európai identitást a többezer éves délkelet-ázsiai hagyományokkal és a nyugati kortárs színház elemeivel vegyítik. Számos műfajban alkotnak, színház, zene, tánc, vizuális művészet mind a részei munkájuknak.

A társulat facebook-oldala: https://www.facebook.com/kompania.tarsulat/timeline?ref=page_internal

 

 

Kőrösi Zoltán

Író, szerkesztő. „1962. március 14-én születtem Budapesten. Iskoláimat Marcaliban, Székesfehérvárott, Debrecenben és Budapesten végeztem, Székesfehérvárott, a Teleki Blanka gimnázium angol tagozatán érettségiztem, és a budapesti ELTE Bölcsészettudományi Karán magyar-történelem szakon diplomáztam 1987-ben.” Bővebben: http://www.korosizoltan.com/

 

 

Robert Makłowicz (PL)

Író, történész, gasztrokritikus. Közép-európainak vallja magát, határokat átlépve utazik, ízlel és mesél. A regionális konyha híve. 2010-ben jelent meg Café Museum című könyve (magyarul: Café Museum, Európa Könyvkiadó, 2012, fordította: Kertész Noémi). Könyvében így ír magyarországi élményeiről: „A közeli Tapolca felé tartottam, hogy nekilássak egy tányér kiváló kakasherepörköltnek, kifogástalanul készített rövid mártásban, és megéreztem, hogy a makói hagymát az új idők szokásaival dacolva nem napraforgóolajon, hanem mangalicazsíron pirították meg, úgy keverték hozzá a paprikát. Így a legfinomabb, ha nem is a legegészségesebb. Némán ízlelgettem, repesett a lelkem, mert felettébb elégedetté tett a magyar étek, de örültem annak is, ami másnap vár rám.”

Források: http://www.europakiado.hu/konyv/725177/cafe-museum/

http://mno.hu/grund/magunkba-tomni-a-monarchiat-1116138

http://nol.hu/mozaik/20121201-gyomrokban_elo_monarchia-1350077

http://hvg.hu/gasztronomia/20121119_A_konyha_nem_a_nacionalistak_szorakozohel

http://wangfolyo.blogspot.hu/2012/11/a-svarcgelb-poszto.html

http://img.alexandra.hu/images/cafemuseum.pdf

 

 

Pavel Maurer (CZ)

Filozófus és „gasztronauta”, vagyis Maurer szavaival élve „olyan ember, akit annyira vonzanak az ételek, mint az asztronautákat a csillagok”. 1959-ben született. A prágai Károly Egyetemen filozófiából doktorált 1984-ben. Nevéhez kötődik a cseh éttermeket minősítő Maurer's GRAND RESTAURANT Selection elnevezésű gasztrokalauz. Ő alapította a már 9 éve működő Prágai Gasztrofesztivált, majd az évente megrendezésre kerülő étteremfesztivált. „Ne egyél hülyén!” kampányával célja rábeszélni az embereket arra, hogy odafigyelve és élvezettel egyenek.

Forrás: http://www.eatingpraguetours.com/blog/grand-restaurant-guide/

http://www.grandrestaurant.cz/en-nejezte-blbe

https://www.linkedin.com/pub/pavel-maurer/2a/703/144?trk=pub-pbmap

 

 

Nagy Gabriella

Író, költő, kritikus. Tanulmányait az Eötvös Loránd Tudományegyetemen végezte, magyar-történelem-esztétika szakon. Dolgozott a Műcsarnokban, valamint több irodalmi kötet szerkesztésében is részt vett. Verseskönyve 2000-ben jelent meg a Palatinusnál Vállalok bérbe sírni címmel.

Források: http://www.kontextus.hu/kia/kia.php?ID=211&action=full

http://www.szepiroktarsasaga.hu/tagjaink/Nagy_Gabriella

 

 

Parti Nagy Lajos

Író. „1953. október 12-én született Szekszárdon. Édesanyja Schuszter Mária, édesapja Nagy Lajos. Tolnán, majd 1957-tól Kaposváron, 1965-től Székesfehérváron élt, ahol 1972-ben érettségizett.”

Bővebben: http://parti-nagy.irolap.hu/

 

 

Péterfy Gergely

Író. 1966-ban született Budapesten. Az Eötvös Loránd Tudományegyetem klasszika-filológia szakán végzett 1993-ban. A média különböző területein végzett szerkesztői munkát kulturális műsorokban. 1991 óta publikál novellákat. Díjai között szerepel a József Attila-díj (2003) és a Márai Sándor-díj (2004). Kitömött barbár (Pesti Kalligram, 2014) című regényéért 2015-ben Aegon-díjat kapott. Nem áll tőle távol az étel- és italkultúra beemelése az irodalomba: A tűzoltóparancsnok szomorúsága (Új Palatinus Könyvesház, 2000) című művében a szereplők egy kocsmapultot támasztva nyomoznak.

Források: http://www.aegondij.hu/a-dijrol/dijazottak/2015/shortlist-2015

https://www.pim.hu/object.0060BC5D-6E6D-47F6-BAAC-290AF0EE4E90.ivy